ENTITI KAMI | INSTITUT PENGAJIAN SAINS SOSIAL (IPSAS)
» ENTITI KAMI » Laboratori Generasi Siber

Laboratori Generasi Siber

Laboratori Generasi Siber memfokuskan penyelidikan kepada belia dan teknologi dengan penekanan kepada penggunaan teknologi media untuk menyebarkan maklumat, penggunaan laman rangkaian sosial , pembangunan kemahiran ICT, menangani jurang digital dan membina kemahiran media sosial. Laboratori juga mengkaji kesan sosial dan psikologikal penggunaan Internet, interaksi manusia-komputer, komunikasi politik dan pengaruh ICT terhadap hubungan sosial, psikologi dan ekonomi. Dapatan kajian digunakan sebagai input untuk pembangunan program dan dasar, termasuklah program intervensi yang bertujuan menggalak dan meningkatkan penggunaan ICT secara konstruktif dalam kalangan belia. Matlamat ini selaras dengan objektif kerajaan untuk untuk mewujudkan 'generasi siber' golongan muda Malaysia yang berpendidikan dan berkemahiran dalam bidang ICT.

Senarai projek penyelidikan semasa:

1. GERAN PUTRA
  2. FRGS