ENTITI KAMI | INSTITUT PENGAJIAN SAINS SOSIAL (IPSAS)
» ENTITI KAMI » Laboratori Kesejahteraan & Kesihatan Sosial Belia

Laboratori Kesejahteraan & Kesihatan Sosial Belia

Laboratori Kesejahteraan & Kesihatan Sosial Belia menjalankan penyelidikan, bantuan teknikal dan aktiviti perundingan untuk badan kerajaan, bukan kerajaan, swasta serta masyarakat. Fokus tugasan di laboratori adalah untuk menjana data saintifik dan pengetahuan baharu bagi meningkatkan kesejahteraan sosial belia, dengan memberi tumpuan kepada kumpulan umur 15 hingga 30 tahun. Selain penyelidikan, labaoratori ini juga terlibat dengan agensi kerajaan, masyarakat, organisasi berasaskan belia dan persatuan belia untuk menterjemahkan hasil penyelidikan kepada program dan dasar yang lebih baik untuk anak-anak muda, pemegang taruh dan masyarakat. Projek lepas dan semasa termasuk penyelidikan dan perundingan dalam bidang penglibatan belia dan keberkaitan masyarakat, pembangunan keagamaan, pembangunan belia positif, kerja belia, negeri dan peringkat kebangsaan pembangunan dasar belia peringkat negeri dan kebangsan, dan tingkah laku remaja berisiko.

Senarai projek penyelidikan semasa:
1. GERAN PUTRA
2. FRGS