Pemanasan Global Gugat Kemandirian Hidupan Sejagat | INSTITUT PENGAJIAN SAINS SOSIAL (IPSAS)
» ARTIKEL » Pemanasan Global Gugat Kemandirian Hidupan Sejagat

Pemanasan Global Gugat Kemandirian Hidupan Sejagat

Sejak revolusi industri, manusia telah membakar sejumlah besar arang batu, petroleum, dan bahan bakar fosil lain untuk menghasilkan haba dan elektrik. Aktiviti ini membebaskan karbon dioksida (C02), gas rumah hijau yang paling banyak dihasilkan manusia ke atmosfera. Akibatnya, lebih banyak haba yang sepatutnya terbebas ke angkasa terperangkap dalam atmosfera, seterusnya meningkatkan suhu global. Natijahnya, masalah pelepasan gas hijau yang disebabkan oleh jejak karbon hasil perbuatan manusia sekian lama dikenal pasti menjadi punca utama kepada terjadinya fenomena pemanasan global, satu isu yang kian menjadi perhatian masyarakat dunia.

Saintis tidak henti memberi amaran, pemanasan global yang melebihi nilai ambang berisiko menjadikan bumi tidak boleh lagi didiami. Bumi ketika ini masih berada di luar landasan daripada hasrat yang ditetapkan oleh perjanjian iklim Paris pada 2015 untuk mengehadkan pemanasan kepada 1.5 darjah celcius di atas paras praperindustrian untuk mengelakkan kesan terburuk perubahan iklim. Rentetan itu, kita akan mengalami lebih banyak banjir, kemarau, gelombang panas, ribut melampau serta kebakaran hutan dan ia akan menjadi lebih teruk, memecah rekod dengan kekerapan yang membimbangkan jika kita tidak mengehadkan pelepasan karbon yang dibebaskan melalui pelbagai aktiviti.

Oleh : Prof. Madya Dr. Haliza Abdul Rahman

Artikel ini juga boleh di baca di sini

Tarikh Input: 21/02/2023 | Kemaskini: 21/02/2023 | nooryati

SXETFA2~