Apa Yang Kita Belajar Mengenai Kepimpinan Belia Pada Pasca Banjir | INSTITUTE FOR SOCIAL SCIENCE STUDIES
» NEWS » Apa yang kita belajar mengenai kepimpinan belia pada pasca banjir

Apa yang kita belajar mengenai kepimpinan belia pada pasca banjir

PADA 18 Disember 2021, hampir semua rakyat terkesan akibat banjir, sama ada secara langsung ataupun tidak. Namun apa yang menarik perhatian penulis adalah kerjasama antara bekas pemimpin belia dan pemimpin belia semasa.

Amat jelas kelihatan kerjasama dewasa-muda (youth-adult partnership) sewaktu misi bantuan diberikan kepada mereka yang terjejas. Bantuan yang diberikan merentas parti politik serta dilakukan secara menyeluruh dari mula bencana sehinggalah ke peringkat pemulihan.

Terkait dengan perkara ini adalah isu Undi 18 yang sedang hangat dibahaskan terutama sekali dalam kalangan ahli politik tempatan.

Kegusaran berkaitan sama ada golongan belia layak memimpin atau tidak, sudah tidak lagi menjadi isu. Kepimpinan mereka jelas terserlah sewaktu menangani urusan bencana banjir.

Tanpa menafikan sumbangan dan bantuan daripada mereka yang bukan lagi belia, pengurusan bantuan, serta kerjasama dengan kepemimpinan yang berumur dapat dilaksanakan dengan baik oleh belia yang bukan saja menyelaraskan bantuan tetapi turut turun padang memberikan bantuan. Ini jelas dapat dilihat di kawasan yang terjejas teruk seperti di Kampung Nandeng, Hulu Langat dan Seksyen 23, Shah Alam.

Justeru, satu kerugian yang besar sekiranya aset negara yang besar ini tidak dimanfaatkan dengan memberikan mereka peluang dan ruang yang seluas-luasnya untuk mereka turut sama menyumbang bakti.
 
For further news 
 

Date of Input: 19/01/2022 | Updated: 19/01/2022 | nooryati

MEDIA SHARING

INSTITUTE FOR SOCIAL SCIENCE STUDIES
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397691872
Tidak berkaitan/0000
SXFXHAK~