TRAGEDI DI BUKIT ANTARABANGSA, MALAPETAKA YANG DICARI | INSTITUTE FOR SOCIAL SCIENCE STUDIES
» ARTICLE » TRAGEDI DI BUKIT ANTARABANGSA, MALAPETAKA YANG DICARI

TRAGEDI DI BUKIT ANTARABANGSA, MALAPETAKA YANG DICARI

**Article published in Bahasa Melayu and no translation in English**
**Article has been edited and published in Sinar Harian date 4 June 2020.**

By Haliza Abdul Rahman

 

Tanah runtuh merupakan ancaman kepada kesejahteraan hidup manusia dan harta benda di negara ini. Tanah runtuh merujuk kepada keadaan semula jadi kawasan yang berpotensi untuk berlaku pergerakan cerun yang disebabkan oleh ketidakstabilan jisim tanah. Umumnya, tanah runtuh merupakan satu kejadian geologi yang melibatkan sebahagian besar pergerakan tanah, jatuhan batuan atau cantuman dari keduanya.

 

Walaupun graviti yang bertindak pada cerun curam merupakan punca utama tanah runtuh, terdapat faktor tambahan lain, iaitu faktor alam dan juga faktor manusia. Faktor alam berkaitan dengan jenis bahan dan ketebalan, geomorfologi dan pemendakan, manakala faktor manusia pula termasuklah pengubahsuaian cerun bagi tujuan pembangunan infrastruktur, lebuhraya dan perumahan, pengubahsuaian saliran, dan pemindahan tumbuh-tumbuhan. Namun, hujan dianggap sebagai faktor pencetus utama kepada kejadian tanah runtuh.

 

Peningkatan kes bencana tanah runtuh di negara ini kebiasaannya berlaku pada cerun buatan manusia, terutamanya cerun potong dan cerun tambakan yang berkait rapat dengan pembangunan infastruktur seperti lebuhraya, jalanraya, empangan dan kawasan penempatan baru yang semakin pesat dan mendesak hingga merebak ke terain perbukitan. Rekod Jabatan Kerja Raya (JKR) menunjukkan antara tempoh tahun 1961 hingga 2007, sebanyak 441 kejadian tanah runtuh berlaku di Malaysia dengan jumlah korban 577 atau purata 12 orang setahun. Malahan, jumlah kerugian ekonomi bagi kes-kes tanah runtuh yang dilaporkan dari 1973 hingga 2007 adalah amat tinggi, iaitu dianggarkan RM3.0 bilion.

 

FAKTOR PENYUMBANG BENCANA DI BUKIT ANTARABANGSA!

 

Bukit Antarabangsa dan sekitarnya ialah petempatan di atas perbukitan yang terletak di bahagian hulu kepada Sungai Kelang yang kebanyakannya terdiri daripada perumahan rumah tunggal atau banglo, rumah teres dan apartmen atau kondominium.  Berdasarkan fotograf udara terawal yang diperolehi pada tahun 1966, sejarah guna tanah di Bukit Antarabangsa dapat dikesan bermula sebelum tahun 1960-an lagi.

 

Kawasan Bukit Antarabangsa sering dikaitkan dengan fenomena kegagalan cerun. Antara tahun 1993-2008, sekurang-kurangnya 21 kejadian tanah runtuh direkodkan di sekitar kawasan Hulu Kelang. Antaranya tragedi Highland Towers (berlaku tahun 1993); sekitar Kondominium Athenaeum Peak dan Wangsa Height (berlaku tahun 1999); Taman Hillview (berlaku tahun 2002); dan Taman Bukit Mewah (berlaku tahun 2008). Seterusnya, pada Disember tahun 2019, sebuah banglo di Jalan Kelab Ukay 2 diarahkan untuk dirobohkan susulan berlaku pergerakan tanah yang serius. Kejadian terbaharu adalah pada bulan Mei tahun 2020 di Taman Kelab Ukay, juga berpunca daripada pergerakan tanah akibat hujan yang berterusan. Bencana ini menjejaskan tujuh rumah membabitkan kira-kira 40 penghuni. Kesemua tanah runtuh ini didapati berlaku di sekitar kawasan perbukitan yang memanjang dalam lingkungan 1.8 km di sekitar Bukit Antarabangsa di Hulu Kelang.

 

Kawasan ini menjadi pilihan golongan tertentu untuk dihuni kerana kawasan tersebut khususnya di kawasan lereng, cerun dan tanah tinggi dianggap berprestij justeru seringkali menjadi pilihan bagi mereka yang memiliki taraf ekonomi dan sosial yang tinggi. Lantaran mereka membeli dan membina kediaman mewah di kawasan tersebut sedangkan dalam tempoh jangka panjang jangka panjang ianya ibarat bom jangka yang boleh “membunuh diri dan ahli keluarga”. Mereka lupa bahana yang pasti bakal menimpa 10-20 tahun lagi.

 

Daripada aspek pemaju pula, apabila wujud permintaan tinggi, maka pihak pemaju sebagai golongan kapitalis yang hanya mementingkan keuntungan berlumba-lumba membina kawasan perumahan di situ. Justeru, berlaku aktiviti pembinaan bangunan yang rancak dan tiada pemantauan cerun oleh agensi berkaitan. Pemaju perumahan melobi untuk memajukan cerun skala 3 dan skala 4 dengan alasan akan menggunakan teknologi penampan cerun yang terkini. Atas alasan tersebut, cerun bukit ditarah secara melampau malahan pokok-pokok yang menjadi pasak bumi dan rumput tutup bumi tidak dijaga dengan rapi. Pihak Kerajaan negeri Selangor pula tidak boleh membatalkan kontrak pembangunan yang telah diberikan kepada pihak pemaju kerana ia membabitkan implikasi undang-undang.

 

Natijahnya, Bukit Antarabangsa merupakan kawasan yang bertopografi berbukit bukau, dengan ketinggian antara 133 hingga 203 meter di atas paras laut dan dicirikan oleh iklim yang panas dan lembab sepanjang tahun dan mempunyai jumlah hujan tahunan sebanyak 2500 sehingga 3000 mm. Keadaan ini menyebabkan cerun di situ tidak mampu mengawal dan menyokong kekuatan tapak bagi sebarang pembinaan. Hujan yang berterusan menyebabkan kawasan tersebut menjadi tidak stabil dan aliran air berlebihan ini telah menyusup ke bawah permukaan dan menjadikan bahan bumi di bawah permukaan semakin lemah, ditambah pula, dengan keadaan cerun yang tidak stabil. Kebanyakan cerun di kawasan Bukit Antarabangsa berada pada kelas III, iaitu cerun yang berisiko tinggi kerana mempunyai kecerunan 26° - 35°. Kestabilan sesuatu cerun bergantung kepada banyak faktor selain dari sudut kecondongannya.

 

Tambahan pula, topografi kawasan yang berbukit, keadaan geologi dan jenis tanah yang tidak stabil juga menggalakkan berlakunya tanah runtuh. Menurut Muhammad Barzani et al, (2011), secara keseluruhannya, keadaan cerun di kawasan Bukit Antarabangsa dianggap kurang stabil (fragile) disebabkan keadaan struktur geologinya yang lemah, seperti kawasan bertopografi tinggi, kemiringan cerun yang besar dan kandungan ketakselanjaran yang tinggi. Kajian mendapati kesemua sampel tanah di situ mempunyai kadar keplastikan tinggi serta berkecenderungan untuk berlakunya runtuhan di masa hadapan. Natijahnya, kawasan ini adalah satu contoh yang mana aktiviti manusia turut menjadi punca penyebab tanah runtuh yang utama. 

 

 

Assoc. Prof Dr Haliza Abdul Rahman
Head of Laboratory 
 Laboratory of Health and Social Wellbeing
Institute for Social Science Studies

Universiti Putra Malaysia
haliza@upm.edu.my 

Date of Input: 05/06/2020 | Updated: 05/06/2020 | nm_aini

MEDIA SHARING

INSTITUTE FOR SOCIAL SCIENCE STUDIES
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397691872
0389471876
CVBdMAO:12:18